Motor 2.0 Bi-TDI od Volkswagenu s kódovým označením CFCA bol vyrábaný v rokoch 2008 až 2015. Tento motor bol inštalovaný do mnohých modelov značky Volkswagen, ako napríklad Passat, Tiguan, Sharan, ale aj Audi A4 a A5.

Jedným z najčastejších problémov tohto motora je porucha chladiča EGR ventilu. Tento problém sa prejavuje najmä u vozidiel s vyšším počtom najazdených kilometrov. Chladič EGR ventilu sa nachádza v blízkosti výfukového systému a jeho úlohou je chladiť horúce výfukové plyny predtým, ako sa dostanú do motora. Pri dlhodobom používaní vozidla sa môže chladič EGR ventilu upchať a zanesením dôjsť k jeho poruche. Po zanesení tohto chladiča sa začne jeho korózia a rozpadnuté kúsky tohto chladiča sa dostanú cez recirkuláciu výfukových plynov naspäť do sania a teda aj spaľovacieho priestoru. Tam dokáže napáchať obrovské škody, ktoré v mnohých prípadoch viedli až k zadretiu motora.

Riešením tohto problému je čo najskôr vymeniť chladič EGR ventilu za jeho najnovšiu modifikáciu. Výmena chladiča EGR ventilu je jednoduchá a rýchla údržba, ktorá môže predísť ďalším problémom s motorom a iným veľkým investíciam.

Okrem poruchy chladiča EGR ventilu, motor 2.0 Bi-TDI od Volkswagenu s označením CFCA môže mať aj iné problémy. Niektorí majitelia a užívatelia tohto motora hlásia aj zvýšený únik oleja. Problém vtedy býva v netesnosti v turbodúchadlách, ktoré nastanú používaním a rovnako až pri vyššom kilometrovom nájazde. Naše Autocentrum Zachar v Malženiciach má bohaté skúsenosti s opravou motorov 2.0 Bi-TDI od Volkswagenu s označením CFCA.

Nedávno sme riešili problém na Volkswagen Multivan T5, kde sme museli práve kvôli problému s chladičom EGR riešiť kompletnú generálnu opravu tohto motora. Takáto oprava vychádza následne na tisícky eur, čiže v záujme ušetrenia peňazí odporúčame preventívne skontrolovať stav tohto chladiču. Väčšinou však pristupujeme k jeho výmene, keďže mnohí tento chladič nazývajú ako „časovanou bombou“ V súčasnosti už Volkswagen ponúka najnovšiu modifikáciu tohto chladiču, ktorý je už bezproblémový.

V prípade, že máte problémy s motorom 2.0 Bi-TDI od Volkswagenu s označením CFCA, odporúčame vám navštíviť nás v Autocentrum Zachar v Malženiciach. Naši odborníci vám radi pomôžu s riešením vašich problémov.

Pred opravou

Po oprave

Takto vyzerá poškodený chladič EGR ventilu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *